0800330735

Корейська вона: курс, динаміка, особливості

Корейська вона (KRW) - національна валюта Південнокорейської Республіки. 1 вона = 100 чонам, проте в країні рідко застосовуються дрібні номінали. Сьогодні ця валюта вільно конвертується і входить в список CLS. Її курс залежить від коливань МВР. Її емісією займається Центробанк Південної Кореї, найближчим часом він планує провести деномінацію національної валюти. Сьогодні в зверненні ходять банкноти номіналом від 1000 до 50000 вон. Кожну з них прикрашають портрети відомих особистостей країни, пейзажі, рослини та ін:

  • 1000 вон - зображений корейський вчений Лі Хван Тхвеге;
  • 5000 вон - намальований вчений і політик Лі І;
  • 10000 вон - зображений король Сечжон Великий;
  • 50000 вон - намальована художниця і поетеса Сін Саімдан.

У більшості кафе, ресторанів, магазинів країн розплачуються тільки KRW, тому важливо провести її обмін заздалегідь. Банки Кореї працюють до 16:00 по буднях, тому більшість туристів використовують обмінні пункти.

Історичний розвиток південнокорейських грошей

Курс корейської вони

Вперше KRW увійшла в обіг в 1902 році. У 1910 році її тимчасово замінила корейська єна, оскільки країну окупувала Японія і зробила своєю провінцією. У 1945 році Банк Чосон, який виконував функції емісійного центру, знову запустив в обіг вону. Вона прив'язувалася до долара США за курсом 15 KRW = 1 USD.

У 1953 році в обіг був введений хван. На ньому також негативно відбилася інфляція, тому через 9 років вона знову стала національною валютою. З 1962 року всі написи на грошах стали наноситися корейським алфавітом, а всі дати почали вказуватися за григоріанським календарем. З початком корейської війни в 1962 курс KRW прив'язувався до долара - 125 вон за 1$. У 1988 вона знецінилася в 2 рази.

Незважаючи на глобальну інфляцію і деномінацію національної валюти в Південній Кореї до цих пір не було ніяких грошових реформ для стабілізації ситуації. Багато фінансових операцій оцінюються сумами в мільйони вон, тому багато корейців в якості розрахунку використовують банківські чеки.

Особливість обміну валюти

Обмін корейської вони

KRW використовується тільки в межах території Південної Кореї, тому гостям і туристам країни варто заздалегідь подбати про те, щоб запастися валютою перед поїздкою. У самій Кореї можна обміняти гроші в банках, обмінних пунктах і навіть на ринках. У деяких місцевих магазинах можна розплачуватися доларами США. В країні також можна вільно розрахуватися банківськими картками, однак варто заздалегідь уточнити у свого банку розмір можливої комісії. Як правило, в азіатських країнах люди шанують свої закони і традиції, тому туристи рідко стикаються з обманом або шахрайством. Однак не варто розслаблятися, в касах і обмінних пунктах завжди перевіряйте кількість виданих купюр і їх справжність.

Важливо: ввозити в Південну Корею іноземну валюту можна в будь-яких сумах, якщо ж вона більше 10000 доларів США, то потрібна декларація. Вивозити вони можна в межах 8 млн. Також при виїзді бажано пред'являти чеки на великі покупки.