0800330735

Домовленості ОПЕК стосовно цін на нафту

Фінансова криза, викликана епідемією Covid-19, негативно відбилася і на цінах на нафту. Багато інвесторів побоюються, що відновлення економіки в Китаї буде недостатнім стимулом для підтримки попиту на ринку, при цьому домовленості 23 країн ОПЕК стали основною причиною зростання цін на "чорне золото". Через карантин і зупинки роботи підприємств у багатьох країнах впав попит на нафту, проте деякі з них продовжили видобуток нафти. Через це в квітні її вартість впала до рекордно низьких показників - 27 дол/бар за американський Brent і 10,5 дол/бар за російський Urals. З урахуванням транспортування її вартість стала негативною вперше за багато років.

Умови ОПЕК

Ціна на нафту

Домовленість про зменшення видобутку для країн-виробників стала необхідним компромісом, тому підсумком ОПЕК стало добове зниження виробництва "чорного золота" на 9,7 млн. барелів - це 23% від обсягу видобутку ОПЕК, що має знизити пропозицію нафти в світі на 10%. Ці умови будуть діяти з травня по червень 2020 року включно. В результаті цього до кінця року видобуток нафти повинен становити 8 млн. барелів на добу (особливо це стосується РФ і Саудівської Аравії). Якщо домовленості будуть дотримуватися Канада і США, то добове виробництво знизиться на 15 млн. барелів на добу.

Яких наслідків очікувати?

Світовий фінансовий ринок уже відреагував на угоду, тому нафта стала дорожчати: Brent + 1,5% до 33,4 дол/бар., WTI + 3,5% до 26 дол/бар. Надалі ціни на "чорне золото" будуть варіюватися виходячи з того, як виконуються домовленості. Росія поки не планує скорочувати видобуток нафти до зазначених цифр. Незважаючи на такі показники МВФ побоюється, що уповільнення світової економіки 2020-2021 років може здаватися таким же, як в 1930-х рр. Аналітик CSIS Бен Кахілл стверджує, що такого скорочення буде недостатньо, проте в нинішній ситуації досить важливо досягти угоди для стабілізації ринку.