0800330735

Валюта Грузії: обмін валют, курс і поради туристам

Національна валюти Грузії - ларі (GEL). Нею розплачуються в транспорті, готелях, магазинах, кафе та ін. В державі діє закон, який забороняє використовувати будь-яку валюту крім державної. Його порушення штрафується, тому місцеві жителі не ризикують. У багатьох закладах можна розраховуватися кредитними картками (особливо в курортних містах), проте готівку теж потрібно мати. В країні в обігу ходять купюри номіналом від 1 до 200 ларі. По всій країні розташовані термінали і банкомати, проте при знятті грошей стягується комісія (2% від суми).

Інфляція в Грузії: причини зростання цін

Курс грузинського ларі

Незважаючи на відносну стабільність економіки, в країні спостерігається інфляція і зростання цін. Проте, місцеві цінники ростуть не так різко, як у сусідніх країнах. Відчутні скачки можна побачити на розцінках квитків в громадському транспорті, а також квитків до культурних та історичних пам'яток. Як правило, попередження про зростання цін ніде не вказуються, тому оновлення цін може застати зненацька. Якщо ви збираєтеся відвідати Грузію, то беріть гроші з запасом, плануючи свій бюджет.

Корисні поради

  • обов'язково тримайте при собі трохи готівки, адже термінали є не у всіх магазинах;
  • перед поїздкою до Грузії дізнайтеся в своєму банку, чи можна знімати гроші там і розмір комісії;
  • якщо ви хочете відвідати гори Грузії, то беріть тільки готівку, адже в маленьких селищах терміналів і банкоматів немає.

Де і як можна купити валюту в Грузії?

На відміну від ряду європейських країн, в Грузії можна вигідно здійснювати обмін не в банках, а обмінниках. У таких точках всі фінансові операції проходять швидко, без комісій, паспорт для цього не потрібен. Багато обмінних пунктів розташовані у вокзалах і аеропортах, проте там курс невигідний. Потрібно обов'язково звертати увагу на вивіски обмінників. Навіть якщо є позначка «no commission», то краще уточнити цей момент. Багато грузинів, особливо молоде покоління, не користуються російською мовою, тому з ними краще пояснюватися англійською або грузинською мовами. Багато точок працюють до пізнього вечора і навіть цілодобово для зручності туристів.

Перевірений і безпечний обмін можна провести в банках Грузії - Bank of Georgia і TBC Bank. Вони можуть запропонувати більш вигідний курс, ніж обмінники, однак для проведення операцій там потрібно пред'явити паспорт. Нюанс: субота і неділя - вихідні. При необхідності в даній країні можна здійснювати грошові перекази в банках (теж потрібен паспорт). Зв'язуватися з міняйлами не варто, адже у них можна отримати фальшиві гроші. Можна обміняти гроші в Батумі, Сухумі, Тбілісі та інших великих містах. Обміняти ларі на валюту не зовсім вигідно через конвертацію, тому краще заздалегідь купити і місцеву валюту і долари з євро.

Поради для мандрівників

Обмін грузинського ларі

Перед поїздкою до даної держави буде корисно вивчити ряд корисних рекомендацій:

  • оплати в Грузії проводяться тільки в місцевій валюті;
  • найвигідніший обмін ларі - на долар або євро;
  • у багатьох громадських закладах можна розрахуватися банківською карткою;
  • варто уважно перераховувати і перевіряти справжність купюр не відходячи від каси;
  • регламентованої системи чайових в Грузії немає, тому в деяких ресторанах вони включені в рахунок, в інших - складають від 5 до 30% від загальної суми.

Варто також пам'ятати про те, що ввозити в країну можна будь-яку суму іноземної валюти. Ларі теж можна ввозити, але не більше 25000. Вивозити з Грузії можна суми до 3000 ларі. Місцева валюта діє в країні з 1995 року, вона представлена як монетами, так і банкнотами. Вона знаходиться на міцній позиції, так як в країні рідко трапляються інфляції. Вести з собою гривню не варто, їх приймають не всі обмінники, а їх курс - невигідний, найкращий варіант - подорожувати з EUR або USD.