0800330735

Які банкноти підробляють в Україні найчастіше?

В Україні за 2019 рік кількість підроблених купюр в порівнянні з минулими роками залишилася на тому ж рівні, глобальних стрибків не було. На жаль, багато людей не стежать за своїми фінансовими операціями, тому виявляють в своїх гаманцях "липові" гроші занадто пізно. Гривню фальшивомонетники підробляли великими партіями, лідерами стали банкноти:

  • 500 гривень 2006 року - 65% від вилучених підробок;
  • 100 гривень 2005 року - 15% від кількості фальшивок.

Кількість несправжніх банкнот номіналом 50 грн і 20 грн знизилася. Також фальшивомонетники почали підробляти 200 грн нового зразку. Друкуються вони на якісному папері і навіть мають водяні знаки, захисну і флуоресцентну стрічку, захисні волокна.

Підроблені гривні

Серед вилученої іноземної валюти переважали долари (75%), євро (24%), швейцарські франки і фунти стерлінгів (по 2%). Що стосується номіналів, то найчастіше друкували 100 $, 50 € і 100 €, 5000 ₽. Виявлялися вони, в основному, в касах магазинів, кафе і АЗС при перерахунках каси.

Як розпізнати фальшивку?

Фальшиві гривні

Займатися якісної підробкою гривні невигідно, для таких цілей зазвичай використовується принтер, тому при уважному огляді їх можна розпізнати. Грубі підробки не прийме купюроприймач. Щоб їх розпізнати, дотримуйтеся таких рекомендацій:

  • розгляньте з усіх боків підозрілу банкноту;
  • вивчіть текстуру паперу;
  • перевірте наявність захисних знаків;
  • нащупайте рельєфні зображення;
  • розгляньте банкноту під ультрафіолетом, знайдіть відповідні знаки;
  • прочитайте мікротексти.

Якщо ви не впевнені в автентичності грошей, то не намагайтеся їх позбутися в магазинах або обмінниках. Краще віднесіть купюру на безкоштовну експертизу в банк, якщо вона справжня, то ви отримаєте за неї виплату. Щоб убезпечити себе від підробок і обману, міняйте гроші тільки в перевірених місцях - державних банках і обмінниках з ліцензією НБУ. Чорних ринків і приватних осіб краще уникати, тут ніхто вам не гарантує безпеку фінансових угод.