0800330735

Історія і розвиток національної валюти Хорватії - хорватської куни

Хорватська куна - національна валюта Хорватії (позначається, як HRK або Kn). 1 хорватська куна = 100 лип. Сьогодні в обігу використовуються банкноти номіналом 5-1000 кун і монети 1-25 кун, 1-50 лип. Республіка Хорватія хоче вступити в ЄС, однак поки не готова відмовитися від свого грошового знака на користь євро. Місцева влада довгий час вирішувала, як назвати національну валюту. Обрана назва "куна" не випадкова, вона походить від "куниці", саме її шкурки раніше використовувалися для платежу. Цей же звір прикрашає монети країни. HRK з'явилася в зверненні в 1994 році замість хорватського динара, який з'явився в 1991 році в результаті відокремлення від Югославії. З 1995 року куна залишилася єдиною національною валютою на території Хорватії.

Як розвивалася хорватська куна?

Історія хорватської куни

Слов'янські племена хорватів, які є предками хорватської нації, влаштувалися на Балканах в 7 столітті. Тривалий час в державі панував товарний обмін, своєї валюти не було. Коли Хорватія потрапляла під вплив більш сильних сусідніх держав, то кілька століть в країні розплачувалися австрійськими гульденами, австро-угорськими кронами, югославськими динарами і окупаційними марками.

Після кризи 1873 року було вирішено ввести нову валюту - австро-угорську крону і перейти до золотого стандарту. Після розпаду імперії Хорватія, Сербія, Словенія займалися створенням і впровадженням національної валюти. До 1920 року хорвати користувалися югославської кроною і динарами. У травні 1940 року на окупованій Третім Рейхом Хорватії використовувалися рейхсмарки і Рейхспфеніг, які могли змінюватися на внутрішню валюту за фіксованим курсом валют. Після поразки Німеччини в обороті знову з'явилися югославські динари. Після 1985 року почалося стрімке зростання інфляції, тому в 1990 році були випущені нові банкноти, які обмінювалися на старі у співвідношенні 1:10000. З 1993 року в ужиток увійшли бони з номіналом від 100 до 10 мільярдів динарів. До цього моменту Хорватія вийшла зі складу федерації і почала використовувати свою національну валюту - хорватську куну. Сьогодні вона вважається однією з найбільш стабільних і надійних валют.

Зовнішній вигляд HRK в наші дні

Курс хорватської куни

На сучасних банкнотах зображені відомі діячі культури, політики і релігії. Періодично монетний двір випускає пам'ятні гроші, приурочені до певних подій. Монети щороку оновлюються, на їх лицьовій стороні знаходяться зображення різних птахів і звірів, на реверсі - куниці, герба країни, лавра і класів.

Туристам у Хорватії варто заздалегідь обзавестися місцевими грошима, так як у багатьох сферах використовується готівковий розрахунок. За зняття грошей в банкоматі і оплату карткою стягується додаткова комісія. По дорозі до Хорватії можна буде обміняти гроші в Латвії - це зручно і вигідно, адже найчастіше перетин кордону відбувається в нічний час, тому на пошук банкоматів і обмінників не буде часу.