0800330735

Динаміка і прогноз долара

На сьогоднішній день в Україні спостерігається нестабільність курсу іноземних валют, зокрема - долар/гривня. Це пов'язано з багатьма факторами, головний з яких - пандемія коронавірусу, яка почалася в березні. Якщо з початком карантину курс долара різко підскочив, то в середині березня його вдалося знизити на 11,5% - 27,83 грн/дол (в лютому курс становив 24,6 грн/дол). Що буде з доларом далі? І з яких причин можливе подорожчання долара? Розглянемо прогнози експертів далі.

Причини подорожчання долара в Україні

Курс долара

У березні основними причинами, за якими національна валюта втратила свої позиції, стали:

  • карантин, який викликав нестабільність фінансового і товарного сектора не тільки України, а й ряду інших країн;
  • панічний настрій українців;
  • недостатня пропозиція валюти через порушення поставок готівки через кордони;
  • падіння української економіки, зростання безробіття.

Варто зазначити, що через ситуацію з коронавірусом крім гривні постраждали валюти інших країн - бразильський реал, крона, злотий, рупія, турецька ліра та ін.

З метою стримування курсу Нацбанк України використовував на міжбанку валюту з резервів. За рахунок таких інтервенцій банки наситились валютою. До кінця березня чистий продаж іноземної валюти з запасів НБУ на міжбанку склав 2,2 млрд доларів. Це негативний результат, адже чиста купівля валюти регулятором склала 1,4 млрд доларів.

Чому в травні долар знову дорожчає?

Причини здорожчання долара

Банкіри роблять невтішні висновки: валюти на фінансовому ринку України стало менше. Разом з ослабленням карантину на українському валютному ринку знову виникають валютні коливання. Незважаючи на те, що після обвалу в березні гривня росла 7 тижнів поспіль фахівці не виключають можливість ревальвації в кінці травня - на початку червня. До цього ведуть такі фактори:

  1. Закінчення агроекспорту. До кінця травня агроекспортери закінчують продавати торішній урожай, тому продаж валютної виручки скорочується. Багато компаній платять податки за перший квартал, тому потреба в гривні у багатьох експортерів тимчасово зросла.
  2. Виплати ПДВ. Експортери можуть отримати гроші найближчим часом, для них - це додатковий гривневий баланс. У той же час кількість охочих продати долар зменшиться (погана новина для тих, хто хоче купити долар дешевше).
  3. Уповільнений вихід з карантину. Покроковий вихід з карантину готує валютний ринок до відновлення попиту імпортерів на американську валюту. Поки зростання обсягів міжбанку не буде, так як продавці імпортних товарів поки реалізують складські запаси, які не вийшло продати під час карантину. Якщо станеться новий сплеск COVID-19, то може статися ще одна хвиля девальвації.
  4. НБУ не зміцнює гривню. Регулятор поповнює свої резерви. Він викуповує долар при зміцненні гривні, стримуючи ревальвацію, але і не заважає зростанню курсу USD.

Банкіри не виключають, що найближчим часом можлива девальвація і зростання долара.

Що допоможе зміцнити гривню?

Зміцнення гривні

13 травня Верховна рада прийняла "антиколомойський" закон, який мінімізував всі перешкоди для того, щоб Україна співпрацювала з МВФ і отримувала транші. На думку аналітиків цей банківський закон забезпечить макроекономічну стабільність країни. Зарубіжні інвестори будуть закуповувати ОВДП України, тому вартість обслуговування держборгу знизиться. Крім того, Україна отримає допомогу від ЄС і Світового банку, щоб заповнити свій дефіцит бюджету. За сприятливим прогнозам курс гривні досягне позначки 23-25 грн/$.