0800330735

Датська крона: валюта, що не поступилася євро

Датська крона (DKK) - національна валюта Данії, також вона ходить в Гренландії і на Фарерських островах. Вона вільно конвертована і входить в список CLS. Хоч Данія і є членом ЄС, однак зуміла зберегти свою валюту і не переходити на євро. Емісією крони займається Нацбанк Данії, карбуванням монет - Королівський монетний двір Данії. Сьогодні в зверненні ходять банкноти номіналом 50-100 крон, а також монети від 50 ері до 20 крон. Сьогодні її курс по відношенню до інших валют визначається під час торгів на міжнародному валютному ринку.

Історичні відомості

Курс датської крони

Вперше датська крона увійшла в обіг в 1873 році. Ця грошова реформа орієнтувалася на розвиток економіки країни в результаті Скандинавського валютного союзу між Данією і Швецією 1873 року. Обидві країни прирівняли свої валюти до єдиної назви і еквіваленту, за рахунок цього було встановлено фіксований курс. У 1876 році до цього союзу додалася Норвегія.

З початком Першої світової війни країни Скандинавського валютного союзу відмовилися від золотого забезпечення своїх валют, після цього збільшилася різниця вартості перерахованих валют, хоча ніяких офіційних запитів на це не було. У 1918-1933 рр. Данія періодично вводила і скасовувала золотий стандарт, в 1933-1939 рр. курс крони прив'язувався до фунта стерлінгів, в наступні роки - до курсу американського долара. Під час Другої світової війни через окупацію німецькими військами сталася емісія датської крони і зростання інфляції в державі. У 1948-1971 рр. в країні підтримувався фіксований обмінний курс DKK-USD забезпечений золотом.

У 1973-1979 рр. в Данії підтримувався курс в рамках Європейської угоди про межі взаємних коливань валютних курсів держав, які увійшли до складу Європейського економічного співтовариства. У 1979 р курс DKK прив'язали до ЕКЮ, в 1999 році - до німецької марки. В результаті референдуму 2000 року більшість населення проголосувало проти введення євро, тому в країні до цього дня використовується своя національна валюта. На поточний момент Нацбанк Данії утримує стабільний курс крони до євро. Багато трейдерів використовують DKK на ринку Forex, це пояснюється її тісним зв'язком з EUR.

Зовнішній вигляд датських грошей

Всі банкноти мають цікавий дизайн і гарне художнє оформлення. Зараз в обороті ходять гроші 2009 року випуску. На купюрах зображені відомі мости Данії:

  • 50 крон - міст Саллінгсунн, фіолетовий колір;
  • 100 крон - міст Малий Бельт, помаранчевий колір;
  • 200 крон - міст Кніпельсбро, зелений колір;
  • 500 крон - міст королеви Александріни, блакитний колір;
  • 1000 крон - міст Великий Бельт, червоний колір.

На тильній стороні намальовані різні артефакти, предмети культури і археології. Номінал розташований у верхньому правому куті, назва банку датською мовою - в нижньому лівому кутку. Друкуються банкноти в Копенгагені на Королівському монетному дворі. Данські монети (ери) мають правильну круглу форму, деякі - отвір в середині. Їх прикрашають герб країни і портрет королеви Данії Маргрете II.

Туристи Данії можуть легко купити датські крони в банках і обмінних пунктах без комісійного збору та податків. При бажанні можна розплачуватися євро в магазинах, готелях, ресторанах.