• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Австралійський долар: цікаві факти

Австралійський долар - національна валюта не тільки Австралії, але і Кірібаті, Кокосових островів, Норфолка, о-ва Різдва і Тувалу. Його код - AUD, 1 долар складається з 100 центів. Сьогодні для розрахунків використовуються банкноти 5-100 доларів і монети 5-50 центів, 1-2 долари. Дана валюта має свою історію, а за рівнем популярності вона займає 6 місце в світі. Відсоткова ставка за участю австралійського долара досить висока, тому туристи, які летять в Австралію, можуть вигідно обміняти валюту в банках. Аеропорти, вокзали та інші туристичні місця беруть більшу комісію, також існує ризик отримати фальшиві купюри або не всю суму. На всіх грошах зі зворотного боку зображений символ Австралії - кенгуру. Використання пластика дозволило державі зменшити кількість підробок, а також подбати про навколишнє середовище.

Історія, розвиток і особливості AUD

Обмін австралійського долару

Більшість світових валют друкується на спеціальному папері, а ось австралійські гроші з 1988 року виготовляються на тонкому пластику, який має високі експлуатаційні характеристики. Сама валюта увійшла в обіг в 1966 році, замінивши собою дванадцятковий австралійський фунт. Примітно, що якщо розірвати навпіл купюру 10 доларів, наприклад, то кожна частина законно може застосовуватися, як 5 доларів. Емісією монет донині займається Королівський монетний двір Австралії, кожну з них прикрашає портрет Єлизавети II. Також в побуті можна зустріти рідкісні колекційні зразки, випущені до важливих історичних дат.

Всі банкноти мають різну довжину і дизайн:

  • 5 $ - лілова банкнота, зображені Єлизавета II, евкаліпт і будівля парламенту;
  • 10 $ - блакитна банкнота, намальовані наїзник на коні і письменник Б. Патерсон;
  • 20 $ - червона банкнота, зображені М. Рейбен і авіатор Джон Флінн;
  • 50 $ - жовта банкнота, зображений винахідник Д.Юнайпон і Едіт Коуен;
  • 100 $ - зелена банкнота, зображена співачка Н.Мельба, її театр, а також воєначальник Д.Монаш і його автограф.

Сьогодні австралійський долар користується попитом на біржі FOREX. Завдяки діям резервного банку країни в Австралію стікаються додаткові інвестиції. Суворий держконтроль валютного ринку відсутній, на нього більше впливає баланс попиту і пропозиції. AUD має низьку волатильність, цим самим він приваблює багатьох трейдерів. Його коливання можуть передбачити навіть новачки, головне - використовувати технічний і фундаментальний аналіз.

Фактори, що впливають на курс австралійського долара

Курс австралійського долару

Австралія приваблює багатьох туристів і мандрівників, включаючи українців. Яскраві пейзажі, унікальні пам'ятки, сприятливий клімат створюють особливі умови для відпочинку. Крім того, тут діють привабливі умови для трудових мігрантів. Якщо після повернення додому у вас залишиться певна сума, то її можна обміняти на гривню, для цього варто дізнатися актуальний курс AUD/UAH.

На котирування долара впливають різні фактори:

  • політична і економічна ситуація в обох країнах;
  • торгові відносини з іншими країнами;
  • рівень ВВП;
  • інфляція;
  • банківська процентна ставка;
  • дії головних банків України та Австралії.

Де можна подивитися курс AUD/UAH та провести обмін в Україні?

В українських містах багатьом банкам невигідно відкривати кореспондентський рахунок в цій валюті, в самій Австралії гривню також ніхто не прийме, тому оптимальний варіант - скористатися обмінними пунктами. На цьому материку можна використовувати американські долари, проте краще запастися іноземною валютою вдома, так як в Австралії діє невигідний курс. Використовуйте для цього перевірені надійні пункти, а не чорний ринок, щоб уникнути шахрайства.