0800330735

Канадський долар: історія, прогнози

Останнім часом в рентабельності американського долара почали сумніватися не тільки звичайні споживачі і вкладники, а й експерти. Багато з них стверджують, що більш вигідно та безпечно буде вкладати в товарні або сировинні валюти, до яких відноситься і канадський долар. Сьогодні йому віддають перевагу 45% українських бізнесменів і олігархів. Поки жителі країн СНД не так активно купують валюту Канади, але фінансові експерти радять переглянути пріоритети.

Історія і розвиток канадської валюти

Курс канадського долару

Колоніальне минуле стало відправною точкою в становленні і розвитку національної грошової валюти Канади. Її територію намагалися обжити спочатку вікінги, потім - французи. Перший час торгові відносини нагадували звичайний обмін, поступово в оборот увійшли карбовані гроші. Після 7-річної війни Канада дісталася Британії. У 1825 році там був затверджений золотий стандарт, тобто функціонування єдиної грошової системи на державних і захоплених землях. У той період в Канаді використовувався фунт стерлінгів (канадський фунт). З 1858 року його місце офіційно зайняв канадський долар, який залежав від золота до 1933 року. З 1970 року валюта отримала плаваючий курс. З 2011 року в країні почали використовуватися пластикові гроші.

Канадський долар обігнав японську єну

Фінансові аналітики впевнені, що канадський долар довше втримається на плаву, ніж японська єна і навіть євро. Навіть якщо виникне нова світова криза, то стабільність валюти забезпечать такі чинники:

  • великі запаси золота, нафти, металів, урану, деревини та інших ресурсів, які експортують в Канаді;
  • високий кредитний рейтинг, який стабільно тримається 25 років;
  • фінансова стійкість банків Канади;
  • стабільна політична ситуація всередині держави.

Сьогодні Канада входить в ТОП-10 країн з розвиненою економікою. Останні 16 років показники ВВП тут утримуються на високих позиціях. Експерти вважають, що якщо не продавати канадський долар пару років, то можна отримати прибуток до 25%.

Протистояння з американським доларом

Протистояння канадського долара з доларом США

Варто зазначити, що сьогодні ціна канадської валюти багато в чому залежить від положення "сусіда" на валютному ринку. Обидві країни дружать, тому виручають одна одну під час криз. Їх грамотна політика кредитування і висока капіталізація забезпечує стабільне зростання валюти і попит на державний експорт. У 2007 році обидві валюти досягли паритету, а у вересні 2007 року канадський долар вперше перевищив американський: 1 CAD за $1,0052.

Сьогодні канадську валюту ще називають "луні" (англ. «Loon» - гагара), так як на деяких монетах зображено гагару - символ Канади. Її емісію контролює Bank of Canada. Купюри друкує Canadian Bank Note Company, монети - Королівський Канадський монетний двір. Сьогодні курс канадського долара до інших валют регулюється за рахунок торгів міжнародного валютного ринку, тобто курс визначає вільна конвертація.