0800330735

Все про румунський лей

Румунський лей (RON) - національна валюта Румунії. З 2005 року в обігу перебуває «новий румунський лей» номіналом 1-500 лей. Багато хто недооцінює цю валюту, однак вона має стабільні позиції і поступається своїми позиціями євро, хоч країна і увійшла в ЄС.

Туристам і гостям Румунії буде цікаво дізнатися декілька фактів про місцеві гроші:

  • сучасні банкноти виготовляють з тонкого полімеру, тому їх важко порвати, пом'яти, вони не бояться води і плям;
  • як тільки банкноти виходять з обігу, їх переробляють і беруть за основу для створення сміттєвих урн;
  • назва "лей" походить від назви грошової одиниці, яка була в обігу Валахії під час Середньовіччя;
  • 1 бань в грошовому обігу Румунії майже не зустрічається;
  • за всю історію свого існування RON пережив 8 реформ і деномінацій;
  • в честь повного сонячного затемнення 1999 року влада країни випустили пам'ятну пластикову купюру номіналом 2000 лей. Через спеціальне прозоре віконце можна було спостерігати за Сонцем під час затемнення.

Історичний екскурс до румунської валюти

Обмін румунського лею

Лей вперше був введений в обіг в 1867 році Об'єднаним князівством Валахії і Молдавії, яке на той момент було васалом Османської імперії. Тоді за змістом золота лей прирівнювався до французького франка, при цьому обидві валюти використовувалися на рівних. З 1890 року в князівстві Румунія лей став єдиним законним засобом платежу. У 1914 році Румунія відійшла від прив'язки до золотого стандарту, вибравши для цього американський долар. Під час окупації Німеччиною румунський лей був прив'язаний до німецької рейхсмарки, а при вході в СРСР - до радянського рубля. У 1947 році в країні відбулася грошова реформа заміни старих грошових знаків на нові в співвідношенні 20000:1 (нові банкноти 1952 року випуску використовувалися до 2005 г).

В середині 2000-х в Румунії сталася потужна інфляція, через яку RON впав в ціні. У 2006 відбулися деномінація нацвалюти і введення нового лея за курсом 10000:1. Нові банкноти були створені на полімерній основі. Коливання долара США довгий час перебували в спільних кордонах, мінімум лея був зафіксований в кінці 2016 року - 4,4:1. Після цього RON почав зміцнюватися і стабілізуватися.

Як виглядають сучасні гроші Румунії?

Обмін румунського лею

На лицьовій стороні сучасних банкнот зображені провідні представники культури і науки 19-20 століть:

  • 1 лей - зображений історик, вчений і політик Миколу Йорга;
  • 5 леїв - зображений композитор Джордже Енеску;
  • 10 леїв - зображений художник Миколу Грігореську;
  • 50 леїв - зображений авіаконструктор і льотчик Аурел Влайку;
  • 100 леїв - зображений письменник-драматург Іон Лука Караджале;
  • 200 леїв - зображений філософ, дипломат і перекладач Лучіан Блага;
  • 500 леїв - зображений поет Міхай Емінеску.

На зворотному боці купюр зображені пам'ятники і важливі місця Румунії. На кожній банкноті є прозоре віконце у вигляді символу, кожен з яких має відношення до людей, зображених на портретах. За розміром кожна банкнота відповідає купюрам євро, це було зроблено спеціально в 2015 році при переході на євро, щоб спростити налаштування лічильників банкнот.

Крім лея в країні можна неофіційно розрахуватися доларами, молдавськими леями, гривнями. Обмін валют в Румунії можна провести в численних банках і обмінних пунктах. В аеропортах, вокзалах і інших туристичних місцях курси менш вигідні. Багато з них працюють з 09:00 до 16:00, тому варто заздалегідь подбати про обмін.