0800330735

Чому в Україні користується попитом мікрокредитування?

Мікропозики в Україні

Мікрокредит або швидка позика - окремий різновид фінансових продуктів, що передбачає надання невеликої позики на короткий термін. Як правило, сума не перевищує 1-2 мінімальні зарплати, а термін – не перевищує 30 днів. Вперше мікрокредитування на українському фінансовому ринку з'явилося у 90-ті роки і одразу набуло шаленої популярності серед населення. На відміну від банків, такі організації надають спрощену систему оформлення та отримання мікропозик.

Швидка позика – справжня паличка-виручалочка, яка допомагає тимчасово отримати кошти, щоб погасити термінові комунальні платежі або банківські кредити, зробити термінову купівлю гаджета, оплатити лікування та інше. МФО здійснюють свою діяльність у правовому полі України, їхні послуги підтверджені спеціальними ліцензіями. Мало хто знає, але автор системи мікрокредитування у 2006 році отримав Нобелівську премію за діяльність із надання матеріальної допомоги незабезпеченим верствам населення своєї країни.

Чому мікропозики користуються популярністю?

Близько 40% українців хоч раз користувалися послугами МФО. Як правило, це люди, які не мають грошового резерву та у разі форс-мажорних ситуацій займають кошти під відсотки.

Плюси матеріальної допомоги у вигляді мікрокредитування очевидні:

  1. Швидкість одержання коштів. Відразу після оформлення угоди клієнт отримує певну суму. Зручно, що багато МФО працюють онлайн у режимі 24/7, що дозволяє взяти позику без черги.
  2. Відсутність прив'язки до розташування клієнта. Можна подати заявку у будь-якій точці світу у будь-який час. Основна вимога – бути повнолітнім громадянином України.
  3. Мінімальний пакет документів. На відміну від банків, де потрібна купа довідок та документів, при мікрофінансуванні потрібні лише паспорт, ІПН та номер картки для зарахування коштів.
  4. Велике коло позичальників. Отримати гроші можуть навіть безробітні чи офіційно не працевлаштовані особи, студенти, пенсіонери та люди з поганою кредитною історією.
  5. Зручний інтерфейс. Якщо ви хочете взяти мікрокредит онлайн, то на сайті обраної МФО можна використовувати кредитний калькулятор, щоб порахувати суму та термін позики, заповнити заявку та верифікувати платіжну картку.
  6. Вигідні програми лояльності. Через високу конкуренцію МФО намагаються залучити нових та постійних клієнтів вигідними умовами, бонусами та акціями.

Темна сторона мікрокредитування

Незважаючи на різні плюси, не варто ідеалізувати мікрокредити. Мінуси МФО також мають. До таких відносяться високі штрафи та пені у разі прострочення, вигідна процентна ставка за тривалого терміну кредитування, ризики нарватися на шахраїв, а також тенденція розвитку психологічної залежності мікрокредитуванням.

Звичайно, у непередбачених ситуаціях можна розраховувати на допомогу МФО, проте важливо бути сумлінним платником, щоб мікрокредитування принесло зиск.