0800330735

Канадський долар і його протистояння долару США

Канадський долар (CAD) - національна валюта Канади. Місцеві називають його «луні» (в перекладі з англійської означає «гагара»), цей птах зображена на монетах 1$ і є символом Канади. Сьогодні CAD вільно конвертується, при цьому незважаючи на його обмежену ліквідність з коливань курсу долара США і євро багато країн зберігають свої золотовалютні резерви саме в канадських доларах. Емісією місцевої валюти займається Bank of Canada. У зверненні ходять банкноти номіналом 5-100 доларів, а також монети 1-10 центів і 1, 2 долара.

Як формується курс CAD?

Курс канадського долару

На курс канадської валюти впливають торги на міжнародному фінансовому ринку, тому він вільно конвертований. Вперше канадський долар увійшов в обіг в 1857 році, проте за всю історію свого існування його не раз прирівнювали до британського фунта і долара США. Довгі роки CAD прив'язувався до золотого стандарту, але з 1951 року його прив'язали до USD, з яким він був однієї вартості. У 1970 році курс канадської валюти знову став плаваючим. Сьогодні канадський долар входить в список 8 популярних валют, які використовуються на ринку Forex.

Залежність від долара США

Сьогодні динаміка канадського долара багато в чому залежить від економіки США, його валюти і цін на сировинні товари. США є не тільки сусідом, але і головним ринком збуту канадських товарів. Сама Канада є великим експортером нафти, тому її долар може коливатися виходячи з попиту на природну сировину. Зростання цін на нафту навпаки - надає підтримку канадської валюті. Грамотна політика кредитування і висока капіталізація США і Канади забезпечує стабільне зростання обох валют і попит на державний експорт.

З 2000 року Банк Канади вилучив з обігу купюру 1000 доларів з метою боротьби проти фальшивомонетництва. До цього дня вони є легальним платіжним засобом, однак як тільки вони потрапляють в банк, то їх знищують. З 2011 року Банк Канади запустив в обіг перші пластикові гроші, сьогодні вони практично витіснили паперові аналоги і успішно застосовуються для розрахунків і платіжних операцій. Використовуваний пластик не тільки подовжує термін експлуатації грошей, але і оберігає їх від підробок.