0800330735

Які країни в ЄС користуються своєю валютою і не перейшли на євро?

На сьогоднішній день багато держав входять в альянс під назвою Європейський Союз. У багатьох з них було прийнято використовувати євро в якості головної платіжної одиниці, проте деякі країни донині використовують свою нацвалюту і поки не планують переходити на EUR. Туристам, які відправляються в ці країни, буде корисно дізнатися, як виглядають і скільки коштують ті чи інші валюти. Євро є популярною резервною валютою нарівні з доларом, фунтом стерлінгів, швейцарським франком, китайським юанем і японською єною.

Країни зі своєю національною валютою

Країни, які відмовилися від євро

До них відносяться Великобританія, Данія, Швеція. Вони не переходять на єдину валюту, так як на референдумах велика частина населення проголосувала проти EUR. У цих країнах досить великий рівень безготівкових розрахунків, тому туристам знадобляться банківські картки, якими вони можуть скрізь розрахуватися. У Болгарії в обігу перебуває лев, який з 2002 року прив'язаний до євро. Такий зв'язок потрібен для стабілізації місцевої валюти, це буде корисно при подальшому переході Болгарії на євро. Майже 75% болгар проголосували проти введення євро, тому поки країна відмовилася на невизначений термін від переходу на євро.

Високими економічними показниками володіє Польща. Вона до цих пір користується своєю місцевою валютою - злотим. Поки перехід на євровалюту відкладається, тому що поляки не підтримують цю ідею. З такої ж причини місцеву валюту використовує Чехія. Її уряд поки не збирається впроваджувати євро. В Угорщині використовується форинт. На думку комісії ЄС країна поки не готова вступити в єврозону, оскільки вона не виконала всіх умов. Румунія більше, ніж інші країни Європи, була готова перейти на євро, але поки там використовується румунський лей. Можливо, країна перейде на євро в 2024 році. Також оптимістичний настрій в цьому аспекті має і Хорватія, поки там розплачуються хорватською куною.

В яких країнах використовують євро?

Країни, які використовують євро

Сьогодні в 19 з 28 країн ЄС євро зуміла замінити національну валюту. Крім того, євро використовують ще 9 країн, включаючи Хорватію, Норвегію, Швейцарію, Андорру, Ватикан, Чорногорію. Будь-яка країна в складі ЄС може увійти до єврозони, головна умова - відповідність Маастрихтським критеріям. Як тільки країна введе в обіг євро, то вона буде готова для євроінтеграції і подальшого розвитку в даному напрямку.

Історичні відомості про деномінацію

У світовій історії економіки не раз траплялися кризи і застої, але найбільша деномінація трапилася в 1946 році в Угорщині. У повоєнні роки інфляцію було неможливо стримувати, тому валюта знецінилася на 400% за добу. У той період грошовою одиницею країни були пенге, а найбільшою банкнотою - секстильйони. Уряд зміг запобігти подальшій девальвації і замінив пенге на форинти.

Де можна купити або продати євро в Україні?

У нашій країні національною валютою є гривня, тому ніякі розрахунки в EUR не проводяться. В Україні представлено чимало банків, обмінних пунктів, приватних обмінників і чорних ринків, в яких можна купити або продати євровалюту, якщо ви зібралися в Європу. Щоб зробити це без черг, документів і третіх осіб, звертайтеся в мережу обмінників КІТ Груп, які розташовані в усіх обласних центрах країни. На сайті компанії можна відстежити актуальний курс онлайн, вивчати крос-курси, користуватися валютним калькулятором, дізнаватися цікаву інформацію про фінанси, а також забронювати будь-яку суму за потрібним курсом на годину, щоб приїхати в найближчий офіс і отримати гроші. Багато наших обмінників працюють цілодобово для зручності клієнтів.